Ons Young Professional Program – De eerste maanden

Pauline is in september 2019 begonnen als Young Professional bij Wieringa & Partners. In de serie ‘Ons Young Professional Program’ zal zij haar ervaring hierover delen, je op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen en trends binnen de branche en je een inkijkje geven in ons bedrijf. In deze blog laat Pauline weten hoe zij haar eerste maanden als Young Professional heeft ervaren.

Know your customer

In november ben ik begonnen bij ING op de Know Your Customer afdeling. Know Your Customer zorgt ervoor dat je goed let op wat je klanten doen; dat er niet wit wordt gewassen en dat het financieren van terroristen wordt voorkomen. Er zijn natuurlijk veel banken die hier de laatste tijd mee in de problemen zijn gekomen, en dat is ook een van de redenen waardoor afdelingen zoals Know Your Customer de afgelopen jaren enorm zijn gegroeid.

Ik kwam bij ING als Business Analyst aan het werk. In deze functie heb ik nauw contact met verschillende groepen stakeholders. Hierdoor kan ik de vertaalslag maken tussen de ‘requirements’ van de ene groep en de mogelijkheden van de andere groep. Al deze groepen hebben te maken met de implementatie van het transactie-monitor-systeem. Naast veel contact met verschillende groepen, ben ik ook bezig met het grondig onderzoeken van verschillende onderwerpen en het documenteren van geoptimaliseerde processen.  

Teamwork makes dreamwork

Op het moment dat ik begon bij ING, waren er ook andere business analysten die tegelijk met mij begonnen in het team. Het team dat verantwoordelijk is voor het implementeren van het transactie-monitor-systeem was hiermee zo groot geworden, dat wij in 3 implementatie teams werden opgedeeld. De voornamelijkste reden hiervoor was onze werkwijze. Wij werken agile met scrum, en bij scrum mag een team uit maar maximaal 9 mensen bestaan.

Ondanks dat we met heel veel nieuwe mensen waren, was het niet de bedoeling dat we rustig in konden komen en eerst de kat uit de boom konden kijken. We konden direct hard aan de slag.

De drie implementatie teams doen over het algemeen hetzelfde: het begeleiden van landen met het implementeren van het transactie-monitor-systeem. Waar de teams wél in verschillen is welke landen zij begeleiden. Als business analyst werk ik veel met de business analysten van de andere implementatie teams samen, om ervoor te zorgen dat er geen dubbel werk wordt geleverd in documentatie. Deze samenwerking zorgt er ook voor dat we veel van elkaar leren.

Blijven leren

Wat ik in mijn beginperiode als Young Professional bij ING snel heb moeten leren, zijn de verschillende processen en alles wat met transactie monitoring te maken heeft. Maar daarnaast heb ik ook zeker in mijn functie als business analyst stappen gemaakt. Al snel kreeg ik verantwoordelijkheid in het begeleiden van mijn eigen landen bij hun implementatie, en het documenteren en verbeteren van processen rondom de teams.

De vertaling tussen wat de landen willen en wat er mogelijk is, is altijd interessant. Hoewel we hier elke dag aan werken, hebben de landen natuurlijk nog veel andere dingen te doen. Dus ik moet soms bedenken dat ik niet in hetzelfde kennislevel moet praten met de landen, als dat ik met mijn collega’s uit mijn team zou praten. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de developers in ons team. Zij zijn erg technisch, waardoor ik ook tegen hen om een andere manier moet communiceren.

Hoewel ik de enige persoon ben in mijn team zonder voorafgaande werkervaring, heb ik niet het gevoel dat ik zo word behandeld, de meeste mensen weten ook niet dat dit mijn eerste functie is; pas als ik hen dat vertel. Dit doet me goed.

Ik ben dan ook erg blij met mijn huidige positie bij ING. Vanaf dag 1 voel ik mij hier helemaal op mijn plek. Ik word losgelaten in hoe ik dingen wil aanpakken; maar kan elk moment aan iedereen advies vragen zodra ik het gevoel heb dat ik ga vast lopen. Naast de hulp die ik bij ING kan vragen, heb ik natuurlijk altijd nog Wieringa & Partners waar ik met wat globalere vragen terecht kan. 

Contact met de thuisbasis

Om de week werk ik een dag op het kantoor van Wieringa & Partners. Dit is deels omdat ik hier ook een opdracht uit voer, maar ook omdat het natuurlijk leuk is om ervaringen te kunnen uitwisselen, (mocht het nodig zijn) advies te kunnen vragen en met elkaar in contact te blijven!