Ons Young Professional Program – De eerste opdracht afgerond

Pauline is in september 2019 begonnen als Young Professional bij Wieringa & Partners. In de serie ‘Ons Young Professional Program’ zal zij haar ervaring hierover delen, je op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen en trends binnen de branche en je een inkijkje geven in ons bedrijf. In december 2020 is Pauline begonnen aan haar tweede opdracht. In deze blog kijkt ze terug op haar allereerste opdracht als Young Professional bij Wieringa & Partners.

In september 2019 ben ik begonnen met mijn opdracht als Business Analyst bij ING. Nu, een jaar later, ben ik bezig met het afronden van mijn implementaties, geef ik mijn verantwoordelijkheden door aan mijn opvolger en maak ik mij klaar voor mijn volgende opdracht.

Know Your Customer
Eerder in deze blogs heb ik al verteld dat ik in september 2019 op de transaction monitoring afdeling van KYC (Know Your Customer) aan de slag ben gegaan. Ik ben hier met heel veel verschillende teams en nationaliteiten in aanraking gekomen, en heb daardoor ook heel veel geleerd. Doordat ik op dezelfde manier werd behandeld als de collega’s die wel al werkervaring hadden, was het een uitdagende opdracht. Maar juist het hebben van die uitdaging is -naast alle leuke collega’s die ik heb leren kennen- een van mijn leukste herinneringen aan deze opdracht.

Grote switch
Natuurlijk is er door de corona situatie wel een grote switch geweest. In het begin verruilde ik mijn basiskantoor in Den Haag één à twee keer per week voor het kantoor in Amsterdam. Hierdoor kon ik bij verschillende teams meteen langslopen om te overleggen; waardoor ik daarna weer verder kon. Door het thuiswerken is ‘even langslopen’ natuurlijk niet meer mogelijk en wordt er veel via online meetings en e-mails kortgesloten. Hoewel ik voor mijn afspraken met het buitenland natuurlijk sowieso vooral op deze manier contact heb, heb ik heel veel zin in de tijd dat het weer mogelijk is om op kantoor te werken. In mijn officiële werkcarrière heb ik namelijk nu langer vanuit huis gewerkt, dan op kantoor.

Om toch de gezelligheid van kantoor erin te houden, hebben we in het begin besloten om een ‘virtual coffee chat’ in te plannen met de implementatieteams. Hierbij was het vooral de insteek dat we niet over corona of werk praatten, maar vooral leuke gesprekken hadden en spelletjes zoals pictionary speelden.

Verdieping en ontwikkeling
In mijn tijd bij ING hebben we implementaties van verschillende landen begeleid. Dit was heel interessant. Hoewel elke implementatie van een land in grote lijnen hetzelfde is, zijn de specificaties zo anders, dat je elke dag voor een nieuwe uitdaging staat.

Voordat ik aan deze opdracht begon, had ik nog nooit met SQL gewerkt. Doordat veel vragen van de stakeholders via SQL konden worden beantwoord, heb ik mij hier het afgelopen jaar steeds meer in verdiept. Voor een deel kwam dat doordat ik met de developers uit mijn team meekeek, maar ook bij Wieringa & Partners heb ik de kans gekregen om veel met SQL te werken en hier training in te krijgen. Naast deze training vanuit Wieringa & Partners, heb ik ook nog een Product Owner certificaat gehaald. Ik ben er tijdens deze opdracht namelijk achter gekomen dat ook die functie mij zeer interessant lijkt.

Een sprong in het diepe
Wat mij als Young Professional in mijn eerste opdracht vooral heeft geholpen, is dat ik vanaf de eerste week meteen al volop betrokken was bij alle processen. Door deze ‘sprong in het diepe’, werd ik meteen uitgedaagd om mijn kennis te gebruiken, waardoor ik merkte dat ik veel meer kan dan verwacht.

Tijdens een van mijn afscheidsgesprekken vertelde mijn collega mij: ‘De mensen van je eerste opdracht blijf je je altijd het best herinneren’ en daar kan ik mij wel in vinden. Ik heb met mijn collega’s een goede band op gebouwd en ik heb veel van ze geleerd. Dit neem ik mee voor mijn volgende opdracht bij het internationale deel van Rabobank. Ik ga hier in het data onboarding team werken als Data Modelleur. Het is hierbij de bedoeling dat ik de data van alle internationale takken ga structureren (modelleren); zodat dit uiteindelijk gestructureerd is voor de rapportages die moeten worden gedaan. Ik heb er zin in!

Meer lezen over de ervaring van Pauline?