Ons Young Professional Program – MATLAB congres

Inmiddels ben ik alweer bijna een maand als Young Professional aan de slag bij Wieringa & Partners. In deze eerste ‘introductie weken’ probeer ik zoveel mogelijk te leren, zien en proeven. In het kader van ‘zo veel mogelijk leren’, reisde ik dinsdag 15 oktober af naar Eindhoven. Hier werd namelijk het EMAB congres georganiseerd door MathWorks, over onder andere hun product MATLAB

MATLAB

MATLAB is een technische softwareomgeving uitgegeven door The Mathworks en wordt gebruikt in zowel de industrie als de academische wereld voor wiskundige toepassingen, zoals het berekenen van functies, bewerken van matrices, statistiek, tekenen van grafieken, schrijven en implementeren van algoritmen en het maken van grafische gebruikersinterfaces. De basis van het programma is de programmeertaal ‘M-code’ of ‘M’. Deze wordt gebruikt voor het invoeren, bewerken en uitvoeren van gegevens. In deze eerste maand van mijn Young Professional Program werk ik samen met een bank waar ze bezig zijn met het implementeren van MATLAB.

Het congres werd deze dag niet alleen in Eindhoven georganiseerd, maar ook op andere locaties in Europa. Hierdoor werden er op hetzelfde moment video’s afgespeeld en was het mogelijk om online vragen te stellen die via een conference call werden besproken.

Bij het congres werden nieuwe functionaliteiten genoemd en werd er getoond hoe MATLAB bijdraagt aan artificial intelligence. Bekende vormen van artificial intelligence systemen kwamen langs, zoals zelfrijdende auto’s en het gebruik van deep learning. Aan de hand van deze voorbeelden, werd getoond hoe signalen konden worden omgezet tot acties aan de hand van MATLAB.

Mijn ervaring

Voor mij was het interessant om te zien hoe veel er mogelijk is met de programma’s en wat ik dus kan verwachten van mijn toekomstige opdrachten en van collega’s, die met MATLAB werken. Het was ook een dag waarin ik veel mensen heb kunnen spreken die al jaren met MATLAB werken. Door de ervaringen die zij deelden in combinatie met de presentaties, heb ik dus veel kennis opgedaan die ik kan meenemen naar mijn eerste opdracht.

Pauline van Sante, Young Professional bij Wieringa & Partners