Ons Young Professional Program – een goede start

Pauline is in september begonnen als Young Professional bij Wieringa & Partners. In de serie ‘Ons Young Professional Program’ zal zij haar ervaring hierover delen, je op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen en trends binnen de branche en je een inkijkje geven in ons bedrijf. Dit is haar eerste blog, waarbij ze haar start van het Young Professional Program deelt!

Op bankensafari bij De Volksbank, Rabobank en ABN AMRO

Op donderdag 26 september begon voor mij de eerste dag van mijn Young Professional program bij Wieringa & Partners. Aangezien ik met dit programma in de financiële sector ga werken, was het interessant om alvast met enkele banken kennis te maken. Zo ontstond het idee van de ‘bankensafari’, waarin Jelmer mij meenam naar verschillende banken. 

De bank waar wij startten was de Volksbank in Utrecht. Hoewel dit een overkoepelende bank is voor meerdere merken, wordt er veel vanuit de Volksbank voor deze merken geregeld. Zo ook een van de onderwerpen waar ik zeer in geïnteresseerd ben: datakwaliteit. Op dit moment is dat een onderwerp dat bij alle banken veel aandacht krijgt; aangezien er vanuit verschillende toezichthouders eisen aan worden gesteld, bijvoorbeeld BCBS 239. De mensen die ik bij de Volksbank heb gesproken, kwamen met interessante verhalen over hoe zij met data bezig waren. Dit was overigens een thema dat bij elke bank terugkwam deze dag.

Na de Volksbank zijn wij doorgegaan naar de Rabobank. Bij de Rabobank zijn we naar twee verschillende locaties in Utrecht gegaan. De eerste locatie was aan de overkant van het spoor ten opzichte van de Volksbank. Hier zijn wij naar een consultant van Wieringa & Partners gegaan, die een opdracht bij de Rabobank deed. Daarna stond een lunch op het hoofdkantoor gepland. 

Uiteindelijk eindigden wij deze dag bij ABN AMRO in Amsterdam. Voor de oplettende lezer, ja, dit was precies de dag dat zij in het nieuws waren gekomen voor nalatigheid bij het voorkomen van witwassen. Dit gaf ons meteen een goed gespreksonderwerp, vooral omdat ABN AMRO niet de enige bank is die hier problemen mee heeft gehad. Door beter met data om te kunnen gaan en data van een hogere kwaliteit te hebben, zullen banken in de toekomst sneller kunnen ingrijpen.

Het was een dag waarin ik vooral inzichten kreeg in verschillende trends die nu spelen in de financiële sector, maar waar ik ook al wat banken te zien kreeg. Hierdoor heb ik nog meer zin om te beginnen met mijn eerste opdracht. De komende weken staan in het teken van de nodige vakinhoudelijke cursussen. Ik heb er zin in!

-Pauline van Sante, Young Professional bij Wieringa & Partners