Ons Young Professional Program – Workshop Design Thinking

In september verhuisde Wieringa & Partners naar een nieuwe kantoorruimte. Ter ere van deze verhuizing werd er op vrijdag 1 november een workshop georganiseerd voor alle medewerkers. Samen met mijn collega’s leerde ik hoe design thinking kan worden toegepast.

De design thinking aanpak die wij leerden, werkte met het Double Diamond model. Hierin werd eerst gekeken naar ‘wat’ en ‘waarom’ om de betrokkenen te evalueren en daaruit een probleem te vormen. Daarna kwam de ‘hoe’ fase, waarin oplossingen werden bedacht en later een oplossing werd uitgewerkt. Door de divergente en convergente werkwijzen, krijgt het de vorm van twee diamanten naast elkaar:

Een week voor deze workshop kregen wij een opdracht om voor te bereiden. Hierdoor konden we op vrijdag beginnen met een grote hoeveelheid aan informatie over de klant en uitwerkingen van het probleem. 

De workshop begon met een algemene presentatie, daarna werden we in twee groepen gedeeld die apart van elkaar de stappen van de diamanten door liepen. Na de eerste diamant presenteerden beide groepen de bevindingen, waar feedback op werd gegeven. Dit kon worden meegenomen voor de tweede diamant waarna uiteindelijk ook een presentatie werd gegeven.

Naast het leren van design thinking, was deze dag voor mij ook een uitgelezen kans om nog met al mijn collega’s ervaringen uit te wisselen, die zij bij verschillende banken hebben opgedaan. Buiten alle thema’s die ik de afgelopen tijd heb geleerd, blijft deze sterke band met collega’s op andere projecten ook een waardevol toevoeging aan mijn programma. Ik heb de afgelopen maand ook met hulp van hen heel veel geleerd en heb het gevoel dat ik helemaal klaar ben voor mijn eerste opdracht!

-Pauline van Sante, Young Professional bij Wieringa & Partners